SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Enjin semput2 slpas psang regulator..

    Share
    avatar
    ako_swifter
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : Tawau,Btu 8
    Points : 4483
    Reputation : 2
    Number of posts : 120
    02072012

    http://i38.servimg.com/u/f3 Enjin semput2 slpas psang regulator..

    Post by ako_swifter

    salam kpada otai2
    mhu tmpng brtnya kenapa enjin kelisa saya jdi semput2 selepas pasang regulator..kelisa scnd gen.
    da set 2.5 bar.pnat da mekanik tu adjust2 tp sama juga..
    guna injektor l2..regulator trbosmart besa2 jak.
    mekanik kata try tukar plug plk..
    agak pning jgk nk bwt macam tu sbb sblm ni pnh try psang injktor tu tp x psang regultr lg la.kes jdi sma macam skrg tp pas psng blik injkter asal ok plk..
    plug bru guna dlm 4 buln jnama bosch sper 4..
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 8/8/2012, 9:06 pm by Kenari neo

    keba wrote:kalau ad modal, try cari map sensor L6. ganti ngan map sensor asal.
    bro keba map sensor sy penah msuk L5 punye jd x stabil enjin pastu kedudkan wire kt map sensor dh lain kan bro. Satu lg kalau sy masuk trotle body first model ape yg kena buat sebb sensor lain kan thanks bro keba sudi jwb pertanyaan sy
    avatar

    Post on 10/8/2012, 3:14 pm by keba

    Kenari neo wrote:
    keba wrote:kalau ad modal, try cari map sensor L6. ganti ngan map sensor asal.
    bro keba map sensor sy penah msuk L5 punye jd x stabil enjin pastu kedudkan wire kt map sensor dh lain kan bro. Satu lg kalau sy masuk trotle body first model ape yg kena buat sebb sensor lain kan thanks bro keba sudi jwb pertanyaan sy
    kalau sarung map sensor L6, wire same je. soket pn sama. map sensor L5 x sama ngan L6. kelisa kena pakai map sensor L6 sb enjin kelisa based on enjin L6. drp masuk tb 1st model, lg elok masuk tb oversize macam tb evo or tb charade. kena wat tapak je. kalau nk wat, sy bg ref wiring.

    Post on 10/8/2012, 6:07 pm by Kenari neo

    keba wrote:
    Kenari neo wrote:
    keba wrote:kalau ad modal, try cari map sensor L6. ganti ngan map sensor asal.
    bro keba map sensor sy penah msuk L5 punye jd x stabil enjin pastu kedudkan wire kt map sensor dh lain kan bro. Satu lg kalau sy masuk trotle body first model ape yg kena buat sebb sensor lain kan thanks bro keba sudi jwb pertanyaan sy
    kalau sarung map sensor L6, wire same je. soket pn sama. map sensor L5 x sama ngan L6. kelisa kena pakai map sensor L6 sb enjin kelisa based on enjin L6. drp masuk tb 1st model, lg elok masuk tb oversize macam tb evo or tb charade. kena wat tapak je. kalau nk wat, sy bg ref wiring.
    ooo camtu L6 tu yg 3 silinder ka bro cmner nk bezakan enjin L6 ngan L5 huhuh same je bro ...bleh jugak tu bg wiring sy nk buat hehehehe kalau head bro keba suggest head ape elok Tq bro keba

    Post on 12/8/2012, 7:40 pm by Kenari neo

    Bro sy dh pasng fuel rgltor sy pkai hose htam pomen sy set 5kg/cm2 adakah tu 5bar risau tengk hose kembng tkt pecah ja.injector sy pakai 240 mivec ok ka tu bro otai.
    avatar

    Post on 13/8/2012, 11:02 am by ako_swifter

    sori lme x on kenari neo..da ok ke kreta ko?ko mnta je no bro keba..die byk pnglmn tu..ak pn slalu mntk tnjuk ajar dgn die..
    ak pkai paip 8mm yg macam bro keba tu je..ko ckp je paip utk mnyk kat kdai spare part tu..bar ko dpt bpe ?macam ak dpt 3 je ngm2 sbb x buka FR ori kt tank g,..

    Post on 14/8/2012, 4:11 am by Kenari neo

    ako_swifter wrote:sori lme x on kenari neo..da ok ke kreta ko?ko mnta je no bro keba..die byk pnglmn tu..ak pn slalu mntk tnjuk ajar dgn die..
    ak pkai paip 8mm yg macam bro keba tu je..ko ckp je paip utk mnyk kat kdai spare part tu..bar ko dpt bpe ?macam ak dpt 3 je ngm2 sbb x buka FR ori kt tank g,..
    salam bro ako n bro keba kereta sy dah ok dah sy set 3 bar jugak fr dlam tank dh matikan trus heheh turbo kecil ni boost die cepat masuk kan ?...sy copy tengok bro ako punye resepi sket@ heheh bro keba kalau sudi bg no tepon bleh sy kontek@ heheh Peacee bro nnti sy update lg
    avatar

    Post on 14/8/2012, 4:22 am by keba

    Kenari neo wrote:
    keba wrote:
    Kenari neo wrote:
    keba wrote:kalau ad modal, try cari map sensor L6. ganti ngan map sensor asal.
    bro keba map sensor sy penah msuk L5 punye jd x stabil enjin pastu kedudkan wire kt map sensor dh lain kan bro. Satu lg kalau sy masuk trotle body first model ape yg kena buat sebb sensor lain kan thanks bro keba sudi jwb pertanyaan sy
    kalau sarung map sensor L6, wire same je. soket pn sama. map sensor L5 x sama ngan L6. kelisa kena pakai map sensor L6 sb enjin kelisa based on enjin L6. drp masuk tb 1st model, lg elok masuk tb oversize macam tb evo or tb charade. kena wat tapak je. kalau nk wat, sy bg ref wiring.
    ooo camtu L6 tu yg 3 silinder ka bro cmner nk bezakan enjin L6 ngan L5 huhuh same je bro ...bleh jugak tu bg wiring sy nk buat hehehehe kalau head bro keba suggest head ape elok Tq bro keba
    kalau ad bajet, angkt trus head L6. tp jgn angkt L6 soket merah. pastu trus port n polish. kawah head tu kasi rebore bg sama ngan bore piston. tp da pakai head L6, kena pakai management la. cari dl tb detomaso ngan map sensor L6.

    Post on 15/8/2012, 5:27 am by Kenari neo

    keba wrote:
    Kenari neo wrote:
    keba wrote:
    Kenari neo wrote:
    keba wrote:kalau ad modal, try cari map sensor L6. ganti ngan map sensor asal.
    bro keba map sensor sy penah msuk L5 punye jd x stabil enjin pastu kedudkan wire kt map sensor dh lain kan bro. Satu lg kalau sy masuk trotle body first model ape yg kena buat sebb sensor lain kan thanks bro keba sudi jwb pertanyaan sy
    kalau sarung map sensor L6, wire same je. soket pn sama. map sensor L5 x sama ngan L6. kelisa kena pakai map sensor L6 sb enjin kelisa based on enjin L6. drp masuk tb 1st model, lg elok masuk tb oversize macam tb evo or tb charade. kena wat tapak je. kalau nk wat, sy bg ref wiring.
    ooo camtu L6 tu yg 3 silinder ka bro cmner nk bezakan enjin L6 ngan L5 huhuh same je bro ...bleh jugak tu bg wiring sy nk buat hehehehe kalau head bro keba suggest head ape elok Tq bro keba
    kalau ad bajet, angkt trus head L6. tp jgn angkt L6 soket merah. pastu trus port n polish. kawah head tu kasi rebore bg sama ngan bore piston. tp da pakai head L6, kena pakai management la. cari dl tb detomaso ngan map sensor L6.
    itu dh champion bro keba heheheh sy nk buat sesedap rase jer huhuhu kalau head L7 x ok ke bro keba huhuu ader kwn nk jual murah c ap tb cume wiring la ek kena wat blik huhu
    avatar

    Post on 18/8/2012, 12:21 am by keba

    kalau tukar head, lg mahal modal drp tukar tb. tb tu sa bleh dpt murah kalau nak. cuma kena wat tapak n wiring. wiring pn bleh wat sndiri je. x susah pn.

    head L7 xpnah try lg sarung kat blok kelisa. tp kalau head L6, xperlu wat block guard macam head L2 kacuk blok kelisa

    Post on 18/8/2012, 5:37 pm by Kenari neo

    yaka bro uhuhuh kna cari modal dulu tu bro keba hehehe bro nk tanye knapa ttime boost tekan biasa lancar bile time nk tarik gear 1 boost terus masuk k 0.5 kereta semput mase tekan mengejut kalau rem kosong asap hitam keluar sket mase rem rpm sampai 4k jd macam rev cut
    avatar

    Post on 27/8/2012, 5:38 am by keba

    Kenari neo wrote:yaka bro uhuhuh kna cari modal dulu tu bro keba hehehe bro nk tanye knapa ttime boost tekan biasa lancar bile time nk tarik gear 1 boost terus masuk k 0.5 kereta semput mase tekan mengejut kalau rem kosong asap hitam keluar sket mase rem rpm sampai 4k jd macam rev cut
    ni enjin kelisa bot ke? ad pnah jd juga kes cmtu. kena psg apexi rsm. ntah nape pas bot, jd rev cut 4k. smpai ari ni bingung. tp pas pasang apexi rsm, settle problem.

    Post on 28/8/2012, 10:58 am by Kenari neo

    keba wrote:
    Kenari neo wrote:yaka bro uhuhuh kna cari modal dulu tu bro keba hehehe bro nk tanye knapa ttime boost tekan biasa lancar bile time nk tarik gear 1 boost terus masuk k 0.5 kereta semput mase tekan mengejut kalau rem kosong asap hitam keluar sket mase rem rpm sampai 4k jd macam rev cut
    ni enjin kelisa bot ke? ad pnah jd juga kes cmtu. kena psg apexi rsm. ntah nape pas bot, jd rev cut 4k. smpai ari ni bingung. tp pas pasang apexi rsm, settle problem.

    sy kenari bot second gen memang rev cut 4K puas memikir hehe rasenye sbb xde tps kot bro hehe satu lgi kes boost terus msuk rem pun bleh msuk npe ye huhuuh
    avatar

    Post on 29/8/2012, 2:48 am by keba

    tps tu utk control mixing masa idle je. boost mmg masuk kalau rem biasa. kan turbo bgantung kpd gas ekjos.

    Post on 30/8/2012, 8:04 am by Kenari neo

    keba wrote:tps tu utk control mixing masa idle je. boost mmg masuk kalau rem biasa. kan turbo bgantung kpd gas ekjos.
    yaka bro huhuh kalau macam yg bro keba ajar dekat bro ako pasal tambah one way valve tu letak dekat antar hose vacum map ka bro mcam hose tu kite ptong pastu letak one way valve tengah2 bleh ka bro sbb time tarik semput bile lame sket baru pegi lelaju heheh
    avatar

    Post on 8/9/2012, 5:58 am by ako_swifter

    mmg ade beza juga guna 1 way valve tu..kurang la skit semput2 time nk merembat.tapi kena slow2 rem mnyk tu ar..da smpai 4k psti sesedap rase..stkat nk cpat smpai 100km skejap je tu..tgk piping juga..hehe..bro keba mmg byk ilmu dn x kdekut tu..hehe

    Post on 10/9/2012, 7:04 am by Kenari neo

    ako_swifter wrote:mmg ade beza juga guna 1 way valve tu..kurang la skit semput2 time nk merembat.tapi kena slow2 rem mnyk tu ar..da smpai 4k psti sesedap rase..stkat nk cpat smpai 100km skejap je tu..tgk piping juga..hehe..bro keba mmg byk ilmu dn x kdekut tu..hehe
    betul bro ....tunggu bro keba masuk ni hehehe nak tanye lagi soklan ...bro ako pkai turbo ape sy punye turbo bile actuator nk bukak ader bunyikk macam kipas die bunyi krekkkkk manjang macam superchages lak huhuh nape ek bro huhuhu.....bro ako dah tukar ke map sensor L6 kalau ader lebih meh jual kt sy satu puas cari dh ni huhuhuhu kalau bro keba ader map sensor L6 TU KE NK JUAL GTAU lah HEHEHEH
    avatar

    Post on 12/9/2012, 6:42 am by ako_swifter

    hehe..sy pkai tuk bnyi2 je..rhf3.ttg bnyi2 pelik tu kna tgu la otai2 jwb..sy pn x brpe thu.tp klu sy pnye ade bnyi macam ambulans nk dtg tu ade la..sape frst time naik krta sy psti trcri kat mna ambulns tu..hehe..lucu juga..map sensor tu sy pkai yg std juga lg..l6 pnye bole pjai ke..?bknye tkar skali dgn wiring ke?O2 snsor ade kaitan x klu kna tkr dgn yg turbo pnye bro keba?hehe..
    avatar

    Post on 12/9/2012, 8:53 am by keba

    ako_swifter wrote:hehe..sy pkai tuk bnyi2 je..rhf3.ttg bnyi2 pelik tu kna tgu la otai2 jwb..sy pn x brpe thu.tp klu sy pnye ade bnyi macam ambulans nk dtg tu ade la..sape frst time naik krta sy psti trcri kat mna ambulns tu..hehe..lucu juga..map sensor tu sy pkai yg std juga lg..l6 pnye bole pjai ke..?bknye tkar skali dgn wiring ke?O2 snsor ade kaitan x klu kna tkr dgn yg turbo pnye bro keba?hehe..
    elok pakai map sensor L6 sb sensor L6 mg utk baca angin turbo. xyah tukar wiring. trus amek sketul map sensor. 1 lg pasal one way valve, map sensor utk kelisa 2nd gen ad d throtle body. kena relocate letak sensor tu amek angin d intake manifold. pastu pastikan hos vacum dari intake ke sensor tu pendenk. xbleh pakai hos vacum panjang

    Post on 12/9/2012, 9:15 am by Kenari neo

    ooooo kalau panjang maknanye semput2 la bro keba ek huhuhuhu nk map sensor L6 tu la huhuu kalao bro keba ader nk jual x heheheheheh skang turbo macam nak kong je sy punye huhuh nk rhf 4 bleh ke heheh
    avatar

    Post on 13/9/2012, 6:26 pm by keba

    Kenari neo wrote:ooooo kalau panjang maknanye semput2 la bro keba ek huhuhuhu nk map sensor L6 tu la huhuu kalao bro keba ader nk jual x heheheheheh skang turbo macam nak kong je sy punye huhuh nk rhf 4 bleh ke heheh
    kalau panjang, bleh jd semput sbb sensor lambt baca angin. xde jual la sensor tu. ari tu pn kbetulan ad dlm stor. alang2 da kong, trus up tdo4 la bro rambo
    avatar

    Post on 15/9/2012, 10:02 am by ako_swifter

    keba wrote:
    ako_swifter wrote:hehe..sy pkai tuk bnyi2 je..rhf3.ttg bnyi2 pelik tu kna tgu la otai2 jwb..sy pn x brpe thu.tp klu sy pnye ade bnyi macam ambulans nk dtg tu ade la..sape frst time naik krta sy psti trcri kat mna ambulns tu..hehe..lucu juga..map sensor tu sy pkai yg std juga lg..l6 pnye bole pjai ke..?bknye tkar skali dgn wiring ke?O2 snsor ade kaitan x klu kna tkr dgn yg turbo pnye bro keba?hehe..
    elok pakai map sensor L6 sb sensor L6 mg utk baca angin turbo. xyah tukar wiring. trus amek sketul map sensor. 1 lg pasal one way valve, map sensor utk kelisa 2nd gen ad d throtle body. kena relocate letak sensor tu amek angin d intake manifold. pastu pastikan hos vacum dari intake ke sensor tu pendenk. xbleh pakai hos vacum panjang


    o...macam tu ka bro keba..ilmu baru ni..hehe..t blik ak relocate bnde tu dlu..spendek yg bole kn..hehe..t ak try2 tnye kwn kat KL mna tahu ade l6 pnye tu..klu tkr snsor o2 gune yg trbo pnye ok x?ade ape2 efek?
    avatar

    Post on 15/9/2012, 10:13 am by ako_swifter

    bro Kenari Neo..x pe trbo kong..std la main trbo..
    ni ak pn da trbo yg ketiga da ni..frst pnya da rabak kipas die ak krja kn..ingt nk psg trbo TD04L yg bro keba bg thu dlu tp bajet tgh kmpul balik.ari tu beli rhf3 sbb trdesak x de TD04L d sini..g pn x pe la dr kecil ke bsar bru ade pnglman..btul x bro keba?ade juga mmb bg free rhf4 tp ak x brpe mnat sbb org kte lmbt bukak.x pe la klu da tkar pston sume..syok o..pnglman mmbuatkn kita rasa puas..

    Post on 15/9/2012, 11:32 am by Yum L2s

    aku pon tgh kmpul brang2 lgi ne...hehe..ckup bru psang..

    Post on 18/9/2012, 11:58 am by Kenari neo

    heheheh enjin dalam stndard leh pecah boost tinggi huuu

    Post on 27/9/2012, 11:18 am by Kenari neo

    sy try masuk one way valve enjin rem je trus sebu mati huhuhuhu....payah jugak cr map sensor L6 huhuh klo bro ade leh up gambor sket nk tengok

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/10/2017, 5:10 pm