SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Apa punca aircon tidak sejuk.

    Share

    MrPrince
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 28
    location : kota kinabalu
    Points : 5660
    Reputation : 1
    Number of posts : 14
    11052010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Apa punca aircon tidak sejuk.

    Post by MrPrince

    Salam kepada semua, sy ada prtnyaan brkenaan dgn aircon kereta sy yg x sejuk bila berhenti, klu kereta sedang bergerak baru aircon tu sejuk, apa puncanya tu...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 11/7/2011, 4:58 pm by fuumin

    Kornurts wrote:
    fuumin wrote:baru sja go through blk ni topik dr 1 page..esok mau tgk harga compressor kembara sda ni..then mau g kedai pasang n sekali servis..gila eh panas gara2 ekon x kuat

    kereta kncil ka bro??atau kmbara?haha...try servis tu blower ekon dulu la...makin sejuk sda tu..pling bgus stiap 6 bulan bwa servis tu..macam sy hr tu,mula2 x servis blower,kasi msuk gas ja..bkn sejuk,skejap ja hbis tu gas...pastu bwa servis blower,ganti gtah2 seal d piping ekon,cun2 suda///sjuk sda..hahaha...tp mmg macam nda ckup sjuk klu tgh hr...mau comprsr kmbara jg tu..hahaha...

    risik2 harga compressor kembara dlu la d hafcut hehe..servis tu konfom bikin..kesian ba penumpang ku hehe
    avatar

    Post on 13/7/2011, 5:46 am by fuumin

    kemarin hanya servis ekon..sejuk sda ekon ku hahaha..d blower sna ada jmpa itu hos air utk wiper putus2 ,sampah sarap n sarang labah2 tu biasa la hehe..g tanya kat hafkat, itu tauke bilang org biasa guna compressor kelisa or kenari..belum pernah guna kembara pnya..jadi aku pun konfius la lagi hehe..jadi cancel dlu projek tukar compressor..d kedai servis ekon itu mekanik ckp klu original mira pnya ekon ada sejuk sikit dr kancil..menyesal aku x ambil dlu sbb x tau haiya
    avatar

    Post on 13/7/2011, 4:47 pm by Kornurts

    fuumin wrote:kemarin hanya servis ekon..sejuk sda ekon ku hahaha..d blower sna ada jmpa itu hos air utk wiper putus2 ,sampah sarap n sarang labah2 tu biasa la hehe..g tanya kat hafkat, itu tauke bilang org biasa guna compressor kelisa or kenari..belum pernah guna kembara pnya..jadi aku pun konfius la lagi hehe..jadi cancel dlu projek tukar compressor..d kedai servis ekon itu mekanik ckp klu original mira pnya ekon ada sejuk sikit dr kancil..menyesal aku x ambil dlu sbb x tau haiya

    sjuk kn bro..hahaha....aikk kelisa n knari pnya pun muat msuk kncil jg???bgus tu..byk spare.hahaa...angkat hafcut ori mira la bro..rm150 ja tu..huhu..
    avatar

    Post on 16/7/2011, 7:34 am by fuumin

    Kornurts wrote:
    fuumin wrote:kemarin hanya servis ekon..sejuk sda ekon ku hahaha..d blower sna ada jmpa itu hos air utk wiper putus2 ,sampah sarap n sarang labah2 tu biasa la hehe..g tanya kat hafkat, itu tauke bilang org biasa guna compressor kelisa or kenari..belum pernah guna kembara pnya..jadi aku pun konfius la lagi hehe..jadi cancel dlu projek tukar compressor..d kedai servis ekon itu mekanik ckp klu original mira pnya ekon ada sejuk sikit dr kancil..menyesal aku x ambil dlu sbb x tau haiya

    sjuk kn bro..hahaha....aikk kelisa n knari pnya pun muat msuk kncil jg???bgus tu..byk spare.hahaa...angkat hafcut ori mira la bro..rm150 ja tu..huhu..

    iya ba bro sejuk da ekon ku hehe..kelisa mmg ada yg post kat topic ni blh msuk kancil..tokey hafkat tu bilang sendiri ,kancil2 byk yg tukar g kompressor kelisa or kenari..klu dlm 150 sja mau jg ni angkat hehe..mekanik ckp yg kena cuci bwh dashboard tu yg mira pnya bgs ,lbh sejuk brbnding kancil..
    avatar

    Post on 16/7/2011, 3:18 pm by Kornurts

    fuumin wrote:
    Kornurts wrote:
    fuumin wrote:kemarin hanya servis ekon..sejuk sda ekon ku hahaha..d blower sna ada jmpa itu hos air utk wiper putus2 ,sampah sarap n sarang labah2 tu biasa la hehe..g tanya kat hafkat, itu tauke bilang org biasa guna compressor kelisa or kenari..belum pernah guna kembara pnya..jadi aku pun konfius la lagi hehe..jadi cancel dlu projek tukar compressor..d kedai servis ekon itu mekanik ckp klu original mira pnya ekon ada sejuk sikit dr kancil..menyesal aku x ambil dlu sbb x tau haiya

    sjuk kn bro..hahaha....aikk kelisa n knari pnya pun muat msuk kncil jg???bgus tu..byk spare.hahaa...angkat hafcut ori mira la bro..rm150 ja tu..huhu..

    iya ba bro sejuk da ekon ku hehe..kelisa mmg ada yg post kat topic ni blh msuk kancil..tokey hafkat tu bilang sendiri ,kancil2 byk yg tukar g kompressor kelisa or kenari..klu dlm 150 sja mau jg ni angkat hehe..mekanik ckp yg kena cuci bwh dashboard tu yg mira pnya bgs ,lbh sejuk brbnding kancil..

    yg d bwh tu dasbod tu blower kn bro??ya bro rm150 tu klu hrga twu yg sy boleh dpt la..lain kdai hafcut,lain jg hrganya tu bro..
    avatar

    Post on 17/7/2011, 7:43 am by fuumin

    yah bro tp bkn blower ,evaporator namanya..klu yg mira pnya itu mekanik ckp sjuk..sempat jg dia ckp skrg tu brg susa cari sda d hafkat..
    avatar

    Post on 17/7/2011, 8:08 am by Kornurts

    fuumin wrote:yah bro tp bkn blower ,evaporator namanya..klu yg mira pnya itu mekanik ckp sjuk..sempat jg dia ckp skrg tu brg susa cari sda d hafkat..

    waa..bru 1st time sy dgr nma tu..haha...klu btul2 sjuk..mau d cari tu..haha..tp hrga mgkin mahal sbb rare kn...
    avatar

    Post on 17/7/2011, 9:16 am by fuumin

    aku pun bru tau jg bro lps tu mekanik kasi nmpk n lps aku google2 ckit2 kat intenet hehe
    avatar

    Post on 23/7/2011, 8:33 am by kent1189

    bro sekalian.. mau tanya ni, kalau ada minyak yg berkumpul d kaki kompressor ekon tu minyak apa hah? minyak enjin ka itu, coz saya baru tukar kompressor dulu, baru 3 bulan. mula2 bersih saja tu kompressor, skrg dia punya kaki tmpt skru tu dh kotor ngn minyak. p diapunya body n pulley x da pula minyak, bersi saja.. ku cek kalau ada leaking dr head gasket sblh kompressor tu x da leaking, kering je. minyak kompressor ka minyak enjin itu?
    avatar

    Post on 23/7/2011, 3:49 pm by Kornurts

    bro,sy rasa myk dr dlm kompressor tu yg kluar..dia kluar dr smbungan paiping oil cooler tu..ada dua kn paiping p kompressor tu..1 paiping tu utk kluar gas sejuk,1 lg utk mnyak dr oil cooler ke dlm cmprsser tu..klu myak kluar dr tu smbungan paiping d cmprssor,itu getah 0-ring dia mau kna ganti suda..tp ko check dulu btul2 bro..pling bgus,ko hntar carwash ka,cuci tembak,atau cucci sndiri tu badan cmpressor smpai bersih..kasi kering dia..pling bgus tembak angin dia trus kasi kering...nti snang ko chek sma ada dr smbungan piping tu myak kluar atau dr tmpt lain..mau on ekon tu bru dpt chek bcor atau nda d smbungan piping tu..
    avatar

    Post on 24/7/2011, 1:17 am by kent1189

    sy pn rasa minyk dr kompressor la bro, tpi x ckup pasti lagi nk hntr wkshop, skrg yg pasti bukan minyak enjin kan.. nnti blik kja ku cuci dulu itu kompressor, tkut minyak habis, kong pula tu kompressor nnti.. mau tebal juga dompet beli itu brg, rikon saja suda 3/400.. baru rm900 rituhh huh!!! anywy, thanks bro.. ku update setelah selesai tu problem nnti..
    avatar

    Post on 24/7/2011, 9:17 am by Kornurts

    kent1189 wrote:sy pn rasa minyk dr kompressor la bro, tpi x ckup pasti lagi nk hntr wkshop, skrg yg pasti bukan minyak enjin kan.. nnti blik kja ku cuci dulu itu kompressor, tkut minyak habis, kong pula tu kompressor nnti.. mau tebal juga dompet beli itu brg, rikon saja suda 3/400.. baru rm900 rituhh huh!!! anywy, thanks bro.. ku update setelah selesai tu problem nnti..

    ok bro...welcome..waa..mahal jg recond punya tu..hrga baru sda tu rm3/400 bos,tidak sampai rm900 bro..1 set aircon complete kancil pn rasanya blum smpai rm900 ...angkat hafcut ori japan punya compressor bru rm150,..
    avatar

    Post on 26/7/2011, 10:15 am by kent1189

    betul bro, ku byar rm400 trmasuk upah n gas ricon punya.. dia ckp kompressor baru kancil punya rm900.. ok, upate; semalm aku ada pegi wkshop acon, dia ckp bukan minyak kompressor, tpi minyak enjin. dia ckp kalau minyak kompressor bocor, ekon x sejuk, p mmg betul la akon ku masi sejuk giler as ritu da da tukar cooling coil baru (RM400 temsuk pasang n gas), sebulan sblum ku tukar kompressor rikon tuh.. koyak bocor abis dompet aku 2bulan tuh.. So skrg ku nk cek minyak enjin tu bcor dri mana dulu.. huhu
    avatar

    Post on 26/7/2011, 2:47 pm by im

    masalah aircond kereta saya sekarang ni...nanti try la bawa pi RSR service aircond di bt 3, geng SFC jugak punya bilang...
    avatar

    Post on 26/7/2011, 2:55 pm by sidi@hacker

    hahhahahahha...$$$$$ sayang betul
    avatar

    Post on 26/7/2011, 3:31 pm by Kornurts

    kent1189 wrote:betul bro, ku byar rm400 trmasuk upah n gas ricon punya.. dia ckp kompressor baru kancil punya rm900.. ok, upate; semalm aku ada pegi wkshop acon, dia ckp bukan minyak kompressor, tpi minyak enjin. dia ckp kalau minyak kompressor bocor, ekon x sejuk, p mmg betul la akon ku masi sejuk giler as ritu da da tukar cooling coil baru (RM400 temsuk pasang n gas), sebulan sblum ku tukar kompressor rikon tuh.. koyak bocor abis dompet aku 2bulan tuh.. So skrg ku nk cek minyak enjin tu bcor dri mana dulu.. huhu

    gila ehh///baru punya hrga rm900????mataii...sy rasa hrga bgtu sbb beza tempat ba tu bro...klu d tawau,kancil punya cmpressor yg baru hnya rm350-400,bukan rekon..buka plastik..hahaha....bgus la tu bro,selamat jg cmpssor klu myk enjin yg leakking.. Cool
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:13 pm by kent1189

    ya ka bro, sya dngr brg kereta d sbah mmg murah ba bro kan, aku baru 1tahun d miri ni, brg kereta mmg mahal2 semua..kch lg ok, murah sikit..huhu. kalau d twau bule dpt baru suda aku kan bro.. p kompressor d apkat ku x servei lagi, mekanik tu ckp lbih kurang, p x da warranty. kalau rikon tu, dia ckp bikin di kilang, ada 1 mnth warranty.. kauliti mcam baru dia bilang..p betul juga la, smpai bini aku kesejukan dlm kereta tengah hari bila ku buka acc full..hehe, cuma x tau jangka hayat saja bro...huhu
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:14 pm by kent1189

    im wrote:masalah aircond kereta saya sekarang ni...nanti try la bawa pi RSR service aircond di bt 3, geng SFC jugak punya bilang...

    btu3 kuching ka bro?
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:19 pm by jezzboyz

    mungkin topik nih dah oof kot.. cume saya hanya ingin aju kan sikit problem.. kenapa econ saya menjadi giler.. bukan econ.. enjin pon jadi giler. skejap naik skejap turun.. timing sudah seting cun2.. ape masalah erk?? ada kah current xcukup di kereta saya?? power kurang? wayar bumi perlu tambah ke?? naik heran.. sbb wayar bumi sudah tmbah.. sudah bnyak sambung dahh.. ape masalah ekk?
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:26 pm by Kornurts

    kent1189 wrote:
    im wrote:masalah aircond kereta saya sekarang ni...nanti try la bawa pi RSR service aircond di bt 3, geng SFC jugak punya bilang...

    btu3 kuching ka bro?

    bliau mksudkn d tawau ni bro..hehehe...org tawau...
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:30 pm by Kornurts

    kent1189 wrote:ya ka bro, sya dngr brg kereta d sbah mmg murah ba bro kan, aku baru 1tahun d miri ni, brg kereta mmg mahal2 semua..kch lg ok, murah sikit..huhu. kalau d twau bule dpt baru suda aku kan bro.. p kompressor d apkat ku x servei lagi, mekanik tu ckp lbih kurang, p x da warranty. kalau rikon tu, dia ckp bikin di kilang, ada 1 mnth warranty.. kauliti mcam baru dia bilang..p betul juga la, smpai bini aku kesejukan dlm kereta tengah hari bila ku buka acc full..hehe, cuma x tau jangka hayat saja bro...huhu

    yyup btul bro..cmprssor dr hafcut bkn smua ada warranty..ada sstngah kdai hfcut dia bg wrrnty 1mggu ja...ada yg lngsung x da..ini mmg problem sikit..jd main yakin2 ja la..hahaha...sy rsa rikon lbh bgus dr baru bro..sbb klu ricon ni,kna buat blik bah tu cmpssor tp pkai brg yg original smua..lbh tahan hayat tu rikon punya drpda yg baru..itu pomen yg bgtau dgn sy la.. Cool
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:31 pm by Kornurts

    jezzboyz wrote:mungkin topik nih dah oof kot.. cume saya hanya ingin aju kan sikit problem.. kenapa econ saya menjadi giler.. bukan econ.. enjin pon jadi giler. skejap naik skejap turun.. timing sudah seting cun2.. ape masalah erk?? ada kah current xcukup di kereta saya?? power kurang? wayar bumi perlu tambah ke?? naik heran.. sbb wayar bumi sudah tmbah.. sudah bnyak sambung dahh.. ape masalah ekk?

    rilek la bro...hehehe...yg enjin ko mksudkan skejap naik skejap turun apa tu bro??timing ke apa??power ka??
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:33 pm by kent1189

    masi on lagi bro, bro ko pkai EFI kan.. x pndai juga la ku nk bgi pndpt sbb ku pkai carb je.. tgu otai otai dtg k..hehe mungkin disebbkan ECU x dpt reading yg betul kod, ko dh pkai FICD yg bro keba mention tu ka bro? http://www.sioloon.com/t19537-kancil-660-plug-n-play-head-n-blok-kelisa-bleh-x
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:41 pm by im

    Kornurts wrote:
    kent1189 wrote:
    im wrote:masalah aircond kereta saya sekarang ni...nanti try la bawa pi RSR service aircond di bt 3, geng SFC jugak punya bilang...

    btu3 kuching ka bro?

    bliau mksudkn d tawau ni bro..hehehe...org tawau...
    yup, betul tu bro Kornurts...batu 3 tawau...nama kedai tu RSR Power Ent...dekat bagunan borneo pos...ada jugak dalam web ni...
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:44 pm by jezzboyz

    Kornurts wrote:
    jezzboyz wrote:mungkin topik nih dah oof kot.. cume saya hanya ingin aju kan sikit problem.. kenapa econ saya menjadi giler.. bukan econ.. enjin pon jadi giler. skejap naik skejap turun.. timing sudah seting cun2.. ape masalah erk?? ada kah current xcukup di kereta saya?? power kurang? wayar bumi perlu tambah ke?? naik heran.. sbb wayar bumi sudah tmbah.. sudah bnyak sambung dahh.. ape masalah ekk?

    rilek la bro...hehehe...yg enjin ko mksudkan skejap naik skejap turun apa tu bro??timing ke apa??power ka??

    hehe.. sori2.. timing bro.. power memang standar power head 12valve jea... hihi.. so kena pasang yang menda keba tuh cakap la nih.. kena pergi shoping kedai halfcut lagi la bulan nih.. raya dah dekat..hahaha..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/8/2017, 7:15 am