SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    MINYAK PELINCIR APE YG KORANG GUNE??

    Share
    avatar
    Adi_spark
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Pahang
    Age : 31
    location : Ampang , Kuantan
    Tag ID: : SFC 05812
    Points : 6577
    Reputation : 7
    Number of posts : 370
    01082009

    http://i38.servimg.com/u/f3 MINYAK PELINCIR APE YG KORANG GUNE??

    Post by Adi_spark

    salam..slmt sejahtera..
    aku baru jer sebis keter arinih...DIY jer...so aku nk mintak la opinion korang sume..myk pelincir ape yg bg korang bagus/terbaikk la...aku sebelum nih gune SHELL HELIX...tp baru arinih try pakai CASTROL MAGNATEC 10-40w..(terpengaruh fast furious 4 gune castrol) ader terase perbezaan yg positif la berbanding SHELL..ringan skit keter..pickup pun ader..Plug aku tuka bosch super 4...korg pny myk?
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 20/8/2009, 4:18 am by xpitt

    saya guna eneos...ok je.macam biasa pun ada juga sbb pakai 20w je. x try pula fully synthetic.

    but for performance engine, my fren recommend me to use motul...temperature gauge tido (not even reach half) after 1 hour driving...tp agak mahal la jugak. ada sapa2 penah cuba motul?
    avatar

    Post on 6/9/2009, 5:16 pm by the BLitz

    apa effect tu klu setiap kali servis minyak enjin Very Happy
    pakai minyk brand yg berbeza Suspect
    adakah effect tu sama krta Suspect
    avatar

    Post on 7/9/2009, 3:14 am by Nieto

    the BLitz wrote:apa effect tu klu setiap kali servis minyak enjin Very Happy
    pakai minyk brand yg berbeza Suspect
    adakah effect tu sama krta Suspect

    effect dia lebih bagus, lebih bersih. kalau engine oil lama tak tukar, dia pandai tukar slugde di dalam engine (sisa t***). kalau tukar ikut jadual, hayat engine pun lebih lama. ada kawan punya saga sudah jalan 350,000km, belum overhaul lagi. sebab dari dulu beli sampai sekarang tukar engine oil dalam 4000km ataupun 2 bulan (awal dari jadual)


    tukar brand tiada masalah, tapi jangan tukar dari mineral ke synthetic, atau synthetic ke mineral. kecuali flush dulu baru tukar.
    avatar

    Post on 7/9/2009, 3:19 am by the BLitz

    Nieto wrote:
    the BLitz wrote:apa effect tu klu setiap kali servis minyak enjin Very Happy
    pakai minyk brand yg berbeza Suspect
    adakah effect tu sama krta Suspect

    effect dia lebih bagus, lebih bersih. kalau engine oil lama tak tukar, dia pandai tukar slugde di dalam engine (sisa t***). kalau tukar ikut jadual, hayat engine pun lebih lama. ada kawan punya saga sudah jalan 350,000km, belum overhaul lagi. sebab dari dulu beli sampai sekarang tukar engine oil dalam 4000km ataupun 2 bulan (awal dari jadual)


    tukar brand tiada masalah, tapi jangan tukar dari mineral ke synthetic, atau synthetic ke mineral. kecuali flush dulu baru tukar.

    owh ok Very Happy
    nice info Very Happy
    tQ brO Very Happy

    Post on 27/9/2009, 4:41 pm by nienaziey

    apa yg sya tahu la..

    kancil = castrol 10w-30

    kancil BOT turbo, viva, wira = 10w-40

    keta2 lma biasanya pkai mineral n keta2 baru yg harganya mhal sdikit pkai fully.

    Post on 5/11/2009, 6:58 am by evolution_aril

    salam..nak tanye pendapat semua, camne dengan minyak pelincir maxoil..korang semua penah dengar tak...ok tak minyak ni..performance kete camne selepas guna minyak ni..
    avatar

    Post on 5/11/2009, 8:45 am by oky_da_alung

    aku gn AM1 fully synthetic...klu mo power lg..gn LUCAS..

    Post on 12/11/2009, 3:06 pm by emperor

    castrol magnetec ok juga...pagi senang start engine pun ringan...kalu selalu dok race atau bawa laju saya sure guna minyak IDEMITSU......saya pernah cuba guna banyak jenis minyak IDEMITSU terbaik la setakat ini....tapi AWAS jgn terkene yang ciplak udah laaa....
    avatar

    Post on 7/12/2009, 4:06 am by napster

    Nieto wrote:memang castrol cun. saya pakai castrol edge 0w-40 full synthetic. response terus naik.

    saya blm try lagi pakai ni 0w-40... mastersifu... apa lagi yg sesuai utk 4G93?

    Post on 7/12/2009, 4:33 am by zhariffz

    shell Helix 10w-40 pun ok jg........aku slalu pkai ni minyak.......
    avatar

    Post on 7/12/2009, 7:13 am by Nieto

    napster wrote:
    Nieto wrote:memang castrol cun. saya pakai castrol edge 0w-40 full synthetic. response terus naik.

    saya blm try lagi pakai ni 0w-40... mastersifu... apa lagi yg sesuai utk 4G93?


    bro boleh cuba 10w-60 untuk 4g93 anda, memang sesuai kalau bro selalu travel jauh atau highway. 0w-40 untuk racing saja ni, long distance bagus jangan pakai haha
    avatar

    Post on 7/12/2009, 5:55 pm by napster

    oh 10w-60 ka... tp saya macam jarang jg long distance...

    paling2 pun 100-150km saya jalan... itu pun kalau ada jalan hujung minggu...

    tmpt kerja pun 10km saja...

    mcmn tu master sifu nieto...? blh la try 0w-40 ni kali...
    avatar

    Post on 9/12/2009, 5:56 am by Nieto

    boleh try 0w-40, tapi tengok keadaan engine juga. pasal ini minyak racing yang sangat cair, macam air tahu. takut valve lifter kamu pandai bising.

    kawan pakai 5w-40 saja, sudah bising valve lifter dia, terutama pada waktu pagi.
    avatar

    Post on 9/12/2009, 4:52 pm by napster

    ya kan... emm... try 10w-60 la dulu mcmn...

    sbb skrg pun aku punya valve macam ada bunyik "ketik ketik ketik"...

    mungkin lepas pakai 10w-60 tiada bunyik lg...

    Post on 10/12/2009, 7:15 am by zulka

    byk sudah jenis myk sy pakai....tapi yg paling best Eneos dgn Penzoil...tiada bandingan...
    avatar

    Post on 10/12/2009, 10:01 am by pioneer_syntium

    aku pakai castrol magnetic di enjin L200s ku, selamba champion drag haram lg wakakaka.
    avatar

    Post on 10/12/2009, 5:39 pm by ahmad_dhani

    pakai minyak apa pun bule,janji cukup time kena tukar....
    yg paling penting arga minyak berpatutan dgn bajet korang
    ni pendapat aku la....(jgn marah ya otai2 semua...baru belajar ba)
    avatar

    Post on 18/1/2010, 7:48 pm by napster

    Adi_spark wrote:salam..slmt sejahtera..
    aku baru jer sebis keter arinih...DIY jer...so aku nk mintak la opinion korang sume..myk pelincir ape yg bg korang bagus/terbaikk la...aku sebelum nih gune SHELL HELIX...tp baru arinih try pakai CASTROL MAGNATEC 10-40w..(terpengaruh fast furious 4 gune castrol) ader terase perbezaan yg positif la berbanding SHELL..ringan skit keter..pickup pun ader..Plug aku tuka bosch super 4...korg pny myk?

    aku pun baru pakai ni castrol magnatec... baru td pagi pg tukar minyak itam...

    btl la.. dpt rasa ada ringan sikit...
    avatar

    Post on 19/1/2010, 5:27 am by Nieto

    Ford service center pun pakai castrol juga. dulu Perodua service center pakai castrol, sekarang pakai petronas.

    Post on 19/1/2010, 5:37 am by zhariffz

    klu minyak yg sama 10w-40, tp brand bbeza......ada pbezaan jg ka tu???sbb klu sama ja, teda pbezaan, bgs beli yg murah pnya brand ja, yg pnting sukatan sama......macam Castrol & Shell, ada 10w-40, tp harga bbeza........
    avatar

    Post on 19/1/2010, 9:01 am by napster

    zhariffz wrote:klu minyak yg sama 10w-40, tp brand bbeza......ada pbezaan jg ka tu???sbb klu sama ja, teda pbezaan, bgs beli yg murah pnya brand ja, yg pnting sukatan sama......macam Castrol & Shell, ada 10w-40, tp harga bbeza........

    misti ada beza punya tu bro...

    dulu aku pakai petronas, lepas try pakai castrol dpt rasa ada perubahan masa memecut...
    avatar

    Post on 19/1/2010, 9:03 am by napster

    Nieto wrote:bro boleh cuba 10w-60 untuk 4g93 anda, memang sesuai kalau bro selalu travel jauh atau highway. 0w-40 untuk racing saja ni, long distance bagus jangan pakai haha

    mastersifu pakai minyak apa?

    brp RM yg 10w-60 tu...? saya jumpa tmpt saya sini rm190 kalau tak silap...

    10w-40 saya dpt rm80...
    avatar

    Post on 20/1/2010, 2:09 am by Nieto

    saya dapat rm170, 10w-40 rm90. harga east and west memang berbeza haha. minyak punya harga tak tentu, tiba2 saja naik harga. dulu 10w-40 castrol rm60 saja. itu pun macam 10 tahun yang lalu. hehehe
    avatar

    Post on 20/1/2010, 3:22 am by napster

    aisee... ok la tu... harga tak jauh beza...

    kalau jauh beza takut bukan ori pula...

    Post on 23/3/2010, 5:41 am by pangyau

    Hello guys,

    The best engine oil at the moment is MOTUL.
    Proven everywhere + don't have imitation product.

    MOTUL 300V series the best of the series due to Ester base.
    Most of track car, circuit, drag, drift use for the event.

    If you in tight budget but require a performance oil. There is choice of other MOTUL series to be consider.

    You will gain better millage, response, torque, anti-corrosion & more to list.

    Taking care of the engine never come cheap...

    Regards,
    pangyau

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/10/2017, 5:03 pm