SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    tanda2 engine overheating...

    Share

    afe
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Kelantan
    Age : 30
    location : Kota Bharu_Bangi
    Points : 4661
    Reputation : 1
    Number of posts : 114
    21052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 tanda2 engine overheating...

    Post by afe

    apakah tanda2 engine overheating @ otw nak overheating???
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 27/5/2011, 10:14 am by afe

    maybe bro kna hantar radiator p kedai dulu..bg dia buang karat2 dlm setiap tube radiator tu..sb klu msuk air camtu jer karat2 yg melekat kt radiator xhilang..klu hntar kedai dia bka top n bottom radiator tu pstu gosok setiap tube dlm tu...bru bersih

    utk buang karat dlm engine tu susah skit...maybe bro blh bt cam sy bt dulu
    flush dulu air dlm radiator n engine..pstu masuk coolant n bwk kete cam biasa..dlm masa 1-2minggu bro flush skali g..kali kedua ni bro kna hantar cuci radiator la..pstu bro msuk coolant baru lak...cara ni ok tp mkn duit skit laa...hihihiii

    Post on 8/6/2011, 1:06 am by imlehz

    kereta aku penah antar pomen n usia kereta aku dah cecah 12 years.. so, pomen tu cakap better x yah pakai thermostat tu.. pakai direct on terus kipas radiator.. Setakat neyh aku n bapak aku pakai kereta tu no hal, meter temp pun x penah lebih dari setengah n slalu 1/4 je.. air radiator aku pakai coolant campur air.. nisbah satu botol coolant bubuh dalam baldi dan kacau dengan air RO(reverse osmosis).. hehe..
    hampir 6 bulan aku x tukar air tu, n aku cek air still byak n x karat(always cek b4 go to loong journey)..
    Kalau korg paham, sistem penyejuk engine ini adalah dari proses carnot cycle( bleyh rujuk wiki klik sini).. Bila engine tu panas, n sampai cycle dia, terus engine tu akan jadi sejuk. n proses tu akan terus berulang.. bila air yg panas tu lalu kat radiator baru jadi sejuk.. so, air sejuk tu masuk balik engine.. that why, engine boleh maintain sejuk.. kalau thermostat x berfungsi, air yg masuk endine balik t air yg panas juga la..
    kelebihan guna coolant tu adalah SPecific heat capacity coolant tu yang tggi.. kalau istilah fizik simbol dia C n unit dia joule per kg kelvin.. maksud dia brapa jumlah heat yang dapat ditampung dalam sekilo.. rujuk wiki klik (sini..
    so, lagi tggi nilai specific heat capacity tu, lagi byak heat energy yang dapat diserap oleh coolant tu.. so, makin sejuk la engine..
    Nak cuci radiator Just buka hos atas.tup balik lubang hose kat radiator tu...buh paip air kat lubang atas radiator..Ram2 enjin skit...flushing smpei air tu jadi jernih..tgk temp Juga..jgn smpai naik atas.setrusnya.off enjin..pasang balik hose..isi coolant baru..top up air..start enjin...

    Aku budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.. peace Smile
    avatar

    Post on 10/6/2011, 9:53 am by keba

    good info bro...

    p/s: nk psg hos, pastikan pakai gam gasket..nnt leaking malu

    Post on 12/6/2011, 5:14 pm by afe

    rupanya yg keluar buih kt dlm radiator engine sy tu bknnye sb gasket...tp sb air panas dr turbo mndidih..lpas masuk coolant dh kurang buih..tp bila sy buka aircond n kipas pusing, dh xde buih..maybe sb turbo panas sgt kot
    avatar

    Post on 31/7/2011, 4:34 am by Kornurts

    huhuhu...ni mau tumpang topik dlu ni...
    enjin sy hr tu bru gneral overhaul..yg sy heran lpas da overhaul tu temprture makin naik..sblum letak coolant hr tu,mmg lebih dr stngah tempt,,sda letak x smpai stengah da..hr tu sblum overhaul ada pkai coolant jg,tp kurang pnas dia brbnding yg skrg ni..knp bgtu yaa bro2 smua???mmg bgtu klu sda overhaul ka???sda lalu pantang jg ni..huhuhuh..
    dulu sblum overhaul berminggu2 air x kurang d radiator tu..lpas overhaul 1 mmgu dua kali mai refill air sda..macam pnas sgt pla enjin tu,bukannya 12 valve pn,6v ja..huhuhuh.. Cool
    avatar

    Post on 31/7/2011, 12:00 pm by keba

    mgkin sb isi air x pnuh kot bos..bila overhaul, smua air kluar..
    tp bukan perlu topup tiap2 minggu..
    rasany ad prob lain tu
    avatar

    Post on 31/7/2011, 12:08 pm by Kornurts

    huhhuhu..x pasti jg bro...tiap2 mggu aku kna top up ni tau bro..hahahah...coolant aku pkai tu murah sikit dr yg dlu prnh aku pkai..beza rm1 ja..hahahah...ada effect kai tu bro..jnma pn lain..dlu pkai waxco,yg skg lupa da apa,tp lain jnma la..
    avatar

    Post on 31/7/2011, 9:02 pm by keba

    oo..coolant effect sgt..tp bila air jd kurang, msti ad leaking tu d mana2..
    avatar

    Post on 1/8/2011, 2:59 am by kent1189

    maaf ya, tmpg skjp: bro keba, thermostat kancil yg d bwh distributer tu kah?
    avatar

    Post on 1/8/2011, 8:12 am by keba

    kent1189 wrote:maaf ya, tmpg skjp: bro keba, thermostat kancil yg d bwh distributer tu kah?
    yupt..ad d bwh dist..bsambung ngan paip dari bhagian atas radiator)
    avatar

    Post on 2/8/2011, 5:04 pm by Kornurts

    keba wrote:oo..coolant effect sgt..tp bila air jd kurang, msti ad leaking tu d mana2..

    alala...klu gni msti sbb coolant ni...macam teda jg leaking bro..cuma tmpat rizab water tu sy da ubah kdudukan dia d ats starter sblah CDI sbb da tukar pkai batry bsar..jd tmpat air rizab tu kdudukan dia rendah sikit dr yg kdudukan d tmpat asalnya..rasanya klu da pnas,pnuh air dlm tmpt air tu,jd mlimpah kluar sbb kdudukan da rendah kn bro??
    avatar

    Post on 2/8/2011, 10:07 pm by keba

    ya bro..reserved tank tu kena bg sama level dgn radiator cap..
    kalau lg rendah, air bleh kluar ikut tank tu bila pressure tinggi
    avatar

    Post on 3/8/2011, 12:43 am by Kornurts

    oo..ptt la air pndai kurang..huhuhu..apa boleh bt bro... teda tmpt lain da boleh letak tu rizab tank..huhuhu..tq bro..
    avatar

    Post on 3/8/2011, 8:28 pm by keba

    kasi tinggi sikit level pn bleh tu bos Very Happy
    avatar

    Post on 4/8/2011, 1:05 am by jezzboyz

    kasi tinggi?? bukan ke air level tinggi die akan tendang keluar???
    avatar

    Post on 4/8/2011, 3:43 am by Kornurts

    keba wrote:kasi tinggi sikit level pn bleh tu bos Very Happy

    huhuhu..mau kasi tinggi lg x dpt da bro...mmg sempit suda area rzb tank tu..itu pn ngam2 ja dia muat sna..hmpir2 x muat..hehehehe Cool
    avatar

    Post on 4/8/2011, 1:58 pm by jezzboyz

    boleh sesiapa upload pic tanks rizak yang keba maksudkan tuh??? level yang cam ne?? xbrape nak paham... maaf permintaan bnyak2.. hehe...
    avatar

    Post on 4/8/2011, 3:26 pm by Kornurts

    jezzboyz wrote:boleh sesiapa upload pic tanks rizak yang keba maksudkan tuh??? level yang cam ne?? xbrape nak paham... maaf permintaan bnyak2.. hehe...

    mgkin mksud bro keba "kasi tinggi level" tu yg rizab tank water tu kasi adjust tmpat dia tinggi sikit..huhuhu...
    avatar

    Post on 5/8/2011, 4:47 am by jezzboyz

    macam mane nak kasi lagi tiggi?? kan dah rapar dengan bonet kereta dah tuhh...
    avatar

    Post on 5/8/2011, 5:49 am by Kornurts

    jezzboyz wrote:macam mane nak kasi lagi tiggi?? kan dah rapar dengan bonet kereta dah tuhh...

    msh boleh tu bro..kna sukat2 dulu bru adjust dia..hehehe...asal kan level penutup rzb tnk sma dgn level pnutup radiator kata bro keba..huhuhu Cool
    avatar

    Post on 6/8/2011, 12:33 am by jezzboyz

    Kornurts wrote:
    jezzboyz wrote:macam mane nak kasi lagi tiggi?? kan dah rapar dengan bonet kereta dah tuhh...

    msh boleh tu bro..kna sukat2 dulu bru adjust dia..hehehe...asal kan level penutup rzb tnk sma dgn level pnutup radiator kata bro keba..huhuhu Cool

    tp level die memang tinggi pon dari cap radiator.. xkan nak ubah lagi tinggi???
    avatar

    Post on 7/8/2011, 10:50 am by kent1189

    as long as x mengganggu part yg lain bagus biar d kedudukan asal la saja.. susa2 engineer radiator tuh siap kira fizik, tambah tolak bahagi ilmu hisab nk bgi cun setting tangki air spare radiator tuh.. kalau kes macam bro kornuts tu pa bleh buat la..kena modi jugak..hehe
    avatar

    Post on 7/8/2011, 1:14 pm by keba

    jezzboyz wrote:
    Kornurts wrote:
    jezzboyz wrote:macam mane nak kasi lagi tiggi?? kan dah rapar dengan bonet kereta dah tuhh...

    msh boleh tu bro..kna sukat2 dulu bru adjust dia..hehehe...asal kan level penutup rzb tnk sma dgn level pnutup radiator kata bro keba..huhuhu Cool

    tp level die memang tinggi pon dari cap radiator.. xkan nak ubah lagi tinggi???
    kena paham ape yg kornurts ckp bos..dia pnya expansion tank bukan dk sbelah bateri suda..dia suda alih letak dekat CDI..mgkin level pnutup suda x sama.. malu

    Kornurts wrote:alala...klu gni msti sbb coolant ni...macam teda jg leaking bro..cuma tmpat rizab water tu sy da ubah kdudukan dia d ats starter sblah CDI sbb da tukar pkai batry bsar..jd tmpat air rizab tu kdudukan dia rendah sikit dr yg kdudukan d tmpat asalnya..rasanya klu da pnas,pnuh air dlm tmpt air tu,jd mlimpah kluar sbb kdudukan da rendah kn bro??
    avatar

    Post on 7/8/2011, 4:06 pm by jezzboyz

    hehehe..baru betul2 paham.. sory2 bro kalian... memang jadi ek projek kasi tinggi level rizak tuh erkk?? aku baru jea tukar pakai double layer.. dah hilang masalah enjin overheating... enjin jalan jauh suhu down.. bila hujan jea temp pon turun.. suke jea tengok suhu enjin turun.. hehhe...
    avatar

    Post on 7/8/2011, 4:54 pm by Kornurts

    huhuhu..waa..syok rdiator double layer ka tu bro..mmg ok tu..huhuhu..tp hrga pn "ok" jg kn???huhuhu

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/6/2017, 8:12 pm