SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

ENGINE & PERFORMANCE 

Topics
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
11092013
Otai2 nk tnya..napa enjin start awl pagi timing smpai 3000 rpm..lpas 2msa jalan rsa semput2 je..

by moderno87 - Comments: 4 - Views: 1155
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
16092013
Saya pakai kereta saga iswara...
macam biasa kalau kita pakai aircond kereta akan terasa berat.
kalau di trafik light saya akan tertinggal jauh berbanding kereta2 bersisi rendah walaupun kadang2 aircond saya off.
bantuan........

accesories jenis apa perlu saya tambah?

by shafrien.effendy - Comments: 3 - Views: 836
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
02012012
Salam tahun baru kepada sumua, kepada yg pro dan berpengalaman tu boleh la bagi idea kamu orang sikit ja pun da cukup..... Bila guna injector L2 n/a minyak macam tak cukup.. sekarang guna injektor "....besar...." minyak pula kuat minum...... TQ

by mywi69 - Comments: 30 - Views: 4791
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
14072010
Kenapa setiap pagi saya panaskan enjin kereta..Asap yang keluar melalui ekzo warna putih???Adakah enjin kereta saya da masalah or wap air sahaja??Minta pandangan otai2 semua.

by killer87 - Comments: 11 - Views: 2455
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
13072013
minta tlng otai2 sioloon..apa prob enjin kereta kancil sy, start hidup jalan beberape minit mati start balik crank macam bettery low.. altenator baru wayering orignal battery ns70 baru jugak... check2 injctr x nak spray kadang2.... macam cut terus pom ade... 2 -3 bulan x dapt seatle sume wayerman pom die ckp tak ada hal... tapi tak dapt punce ape rosaknye dulu hantar wyering satu kereta da ok... pastu jadi balik..... wayr body cukp kasi....   enjin l2s Sad 

by fazil87 - Comments: 6 - Views: 592
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
10102012
Salam semua otai2..saya bercadang mau upgrade chip Dmax sya, so, saya mau tanya..

1.Apa kebaikan dan keburukan upgrade chip utk dmax 3.0
2.Apa jenama chip yang paling ok?
3.Berapa kos upgrade chip?

harap otai2 semua dapat membantu..TQ..

by yamato.chan.5 - Comments: 23 - Views: 3146
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
26042013
Salam semua. kereta sy ada masalah bater x cukup caj. masa on kunci karen hanya 10V, bila dah start enjin sekita 10.8v -11.3v. kadang kalu buka aircond enjin trus mati.dah tukar alternator, sama jgk, lnsung x da perubahan. harap ada yg sudi membantu

by st9034e - Comments: 15 - Views: 1135
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
20042011

ada sudah org buat ka d sabah??
[img] [/img]

salam semua otai2..mau tanya skit ya..ada ka sudah org buat kancil masuk enjin YRV d sabah?? blh kongsi2 skit resepi macam mana nak masuk kn enjin jenis macam ni??

by adeqyana - Comments: 39 - Views: 10002
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
25092013
wahai kwn2, tlg b pendapat mana yg lebih ok dari segi ketahanan enjin, spareparts,maintenance n ketahanan boost tinggi? bingung nak buat kputusan sma ada maw pki enjin L6,L9 atau enjin standard 660 ubah p efi n psang turbo.. tlg kawan2..

by lee87 - Comments: 3 - Views: 1381
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
02052013
salam otai2..
newbie nk minta tunjuk ajar...
skrang ni aq guna L5 3piston..cadang nk up injekter besar sikit...ada apa2 cdangan x??
kalau up injekter je ada kesan x or sama cam biasa ja??

by zalie rocking - Comments: 15 - Views: 1138
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
07072011
Salam 1Malaysia Semua. Aku baru masuk masuk forum ni.. Ku harap aku dh masuk tempat yang betul ni. Banyak benda yang saya tak tahu sya dpt tahu d sini. Sbnarnay saya ada satu persoalan yg berlegar2 di kepala saya sebelum tido. bini pn bingung tengok slalu trmenung. Saya plan nk beli satu complete set KARBURATOR TURBO KIT L2 untuk Kancil. Saya sekarang pakai enjin original 850cc manual, so saya nk pasang turbo kit tu kat kancil. persoalan saya disini ialah
1. piston n 6biji valve tu boleh tak support kuasa turbo tu...

by kent1189 - Comments: 83 - Views: 10200
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
18092013
Boleh ka kancil 850 pakai enjin L9 ? brpa kos kalau mau beli enjin tu ? newbies here Smile 

by Ridhuan_KB - Comments: 1 - Views: 1068
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
18092013
Salam semua kwn2 kt sioloon, sya bru jak rgister ne di sini jdi minta tlg tnjuk ajar ya.. Sya ada kncil 660 n.a, sya brkeinginan utk mod sistem karburetor yg sdia ada kpd sistem fuel injection dan lpastu pasang turbo.. Jadi nak minta pndapat semua kwn2 di sini sma ada okeykah tu atau x dan apa jak penambahan yg perlu spya projek kereta sya ne sukses.. Tlg ya kawan2.. :-)

by lee87 - Comments: 3 - Views: 455
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
26112012
Sy punya viva 850 tapi mw kasi dia power sikit. Sda tukar extractor 3-1, open port filter, iridium spark plug, rim jipun ringan, exhaust piping 1.7" n lighten crank pulley. Apa lg yg mw dibikin supaya dia lg power? Injektor mw tukar jga kh? Mw men n/a sj bkn turbo. Sila tunjuk ajar. Hehehe...
Laughing

by aaron88 - Comments: 5 - Views: 1024
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
30072012

mohon bantuan...
salam all...salam 1 malaysia dan salam perkenalan..saya baru dalam group ni nak bertanya..saya dah convert kancil 850 m kepada enjin kelisa 1.0 auto japan punya..masalahnya sekarang speedometer ngan rpm blum connect lg..kereta dah jalan tapi tak best kalau tak nmpk speed nya..harap dapat bagi bantuan...

by firdaus NaN - Comments: 9 - Views: 9999
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
12092013
Otai2 nk tnya..napa enjin start awl pagi timing smpai 3000 rpm..lpas 2msa jalan rsa semput2 je..

by moderno87 - Comments: 1 - Views: 529
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
14092013
Salam warga sioloon.
Mau tanya soalan ni.
Hr tu sy ada tukar gearbox l2s sy kpd 850 punya. Org kata ratio 850 ni pnjang sikit dan top. Tp knapa sy rasa keita sytidak ada top.. Gear 5 macam gear 4 ja masih. Pendek.
Lg satu, knpa lpas tukr gb ni meter km sy macam berat ja.. Klau org lain 100kmj sy baru 80kmj.
Tolong orang pening.

by TurboSlow - Comments: 1 - Views: 553
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
28082013
salam sejahtera kpd forumer semua..saya masih lg newbie dalam enjin ni..so saya nak mintak tolog otai2 bg cadangan dan pendapat serta tip2..soalan sy ialah:-
1) apa yg diperlukan utk upgradekan enjin turbo L2 standart saya? enjin msh lg standart cuma blow off jer tukar pakai ssqv cap ayam dan air filter cendawan..yg lain semua msh standart lg..
2) klu nak upgrade turbo standart ke turbo besar..turbo apa yg sesuai utk diguna pakai?target nak up boost sikit dari standart...
3) klu pakai turbo besar perlu ke tukar injektor?

diharap dapt membantu dan terima kasih kepada yag...

by cencaru - Comments: 2 - Views: 553
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
15052013
Kancil aku baru ja selamat menjalani pembedahan "jantung" setelah seminggu berada di Intensive Care Unit . Sekarang sihat walafiat dengan jantung baru L9 Turbo. Enjin lantai complete dengan wiring ke Fusebox dan ke ECU.

1. Tadi aku tanya pomen yg buat kereta aku tu, kenapa tak da "check engine indicator"? dia cakap enjin lantai mmg begitu. sbb wiring x cukup.. (aku angguk saja,...)

2. Aku tanya lagi. Kenapa kipas asal key ON ja terus pusing. Kenapa x otomatis? jawapan dia macam di atas tu juga, aku agguk saja..

3.Aku pakai balik gearbox 850 manual.. apa kelebihan...

by kent1189 - Comments: 17 - Views: 8588
No new postshttp://i38.servimg.com/u/f3
18062013
Salam ..
mahu tumpang bertanya ada sesiapa thu macam mna mau pasang itu map sensor ke kelisa 2nd gen.ari ak da try psang tp macam x btul..ada mmbr bg thu suruh terbalikn dua wayar tp macam x ada resporn jak..tp bkn bro keba la..ada stu g.dia x mhu bgthu cra psang.kdekut btul..hehe...

by ako_swifter - Comments: 2 - Views: 858
Permissions in this forum:
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum

Users browsing this forum: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

Registered Users: None


  • New posts New posts
  • No new posts No new posts
  • New posts[ Popular ] New posts[ Popular ]
  • No new posts[ Popular ] No new posts[ Popular ]
  • New posts[ Locked ] New posts[ Locked ]
  • No new posts[ Locked ] No new posts[ Locked ]
  • Announcement Announcement
  • Sticky Sticky
  • Global announcement Global announcement
Current date/time is 21/7/2018, 6:51 pm