SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

ENGINE & PERFORMANCE 

Topics
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
19122013
Pa masalah ah klau ni enjin susa mau hidup..mau crank smpai 2 saat bru hidup,kdang2 lngsung tidak dapat hidup time pagi tau sejuk..tpi bila buka intercooler bleh pla hidup tpi tu la mau 2 saat jga crank..spek enjin standard l9 ef-det..

by yo02 - Comments: 4 - Views: 1127
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
25052014
Nak minta tolong otai2. Throtlle body kreta sy rosak. Enjin vr4 model cyclone. Masalahnya throtlle body jenis ni susah dpat. Ada x Throtlle body model lain yg blh masuk d enjin ni?

by st9034e - Comments: 1 - Views: 318
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
10042014
Cadang mau upgrade turbo standet l9 rhf3 ni p rhf4 vf16..semua masi standet cuma turbo ja upgrade.. Ada perbezaan ka performance?apa keburukan?..

by yo02 - Comments: 1 - Views: 782
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
15032014
ke70 sya enjin 4age Tvis bha,jadi kiranya mau kasi up lagi power dia,manakah yang terbaik samaada pasang turbo ka atau tukar enjin 4agze supercharge trus?? kelebihan da kkurangan? mohon bantuan kamurang

by Runninman - Comments: 2 - Views: 644
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
06042011

Technical Info
Salam semua...

kpd sape2 yg penah modify engine L5/L6 JB-JL engine...
- brp max block leh rebore? (ori size 61-62mm cmtu la kot)
- agak2 lpas x msuk piston L2s (68mm)??
- RHF4 kacuk ponggek RFH3 (L5) ok x?
- cmne nk buang cut-off speed??

mna mau cari workshop/repair manual utk engine ni...tq Smile

by afe - Comments: 68 - Views: 10365
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
10122013

budak baru
Smile Sy guna enjin L6 JB MASUK TUBRO RHF4, ENJIN Jb X de power dr sblm ni.nak naik 120 pun lembab.sebelum ni guna turbo l9 power ok,tp tpaksa tukar.turbo 2 mkn minyak hitam..minx tolong sy dlm hal.sya budak baru..bkn nak laju sgt pun.janji sedap bawa je.

by sharpp07 - Comments: 30 - Views: 5970
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
22122013
Mohon jawapan kpda yg berpengalaman..
*boleh jadi ke turbo lag disebabkan kacuk bontot/pongek turbo??
*brape cc injector standard L5 jbjl??

by Ridzuan Mohd Lazi - Comments: 8 - Views: 2487
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
21042013
Hai smua. And #respect to seniors. Im currently using mira l2s. Na tnye, if installation of subaru ihi rh4, does it makes big difference to my car? Im a newbie in this car field. Can anyone explain this thing to me.

by shahmira - Comments: 15 - Views: 2708
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
04022013
Salam 1Malaysia buat semua,

Saya nak tanya :

1. Bolehka kereta honda city auto 1.5 tukar ke enjin honda civic 2.0?

tq...

by willywonka - Comments: 6 - Views: 1306
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
12092008
Turbochargers Explained: The Wastegate
Dec 16, 2003 | By: Matyas Varga - SRO

40mm External Wastegate



Without a wastegate, the amount of boost that a turbocharger creates
varies with the pressure of the engine's exhaust. This happens because
exhaust pressure varies with relation to the engine's speed (measured
in RPM's). This implies that as an engine reaches higher RPM's,

by blugu - Comments: 24 - Views: 8685
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
15052013
Nk minta tunjuk ajar ni..
Sy nk ubah dr turbo ke na..ada siapa yg pnh bt tolong bg cadangan apa nk bt..
Engine sy L2 turbo..

by joekar - Comments: 14 - Views: 1201
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
06122013
Salam otai otai. Saya baru nk berjinaj jinak. Nak tanya pendapat apa kelebihan kalau pakau head L2 tapi Blok 1.0? Adakah lebih bagus pakai NA atau pakai trbo? Tlg jelas kan otai otai

by Ejaddd - Comments: 9 - Views: 777
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
14052013
salam smua....
mo tanya otai2 semua.....
1.kalu engine L2S Limit Boost Samapi Brapa Bar......
2.saya pakai fuel regulator set 4 psi ok ka @ mo kasi rendah lg.......berapa sepatutnya mo di set......

by cpool - Comments: 6 - Views: 968
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
17102013

urgent
ada siapa tau ka d mn ada jual kit turbo td025..???

by joekar - Comments: 2 - Views: 345
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
07122013

PARTS ENGINE
Salam 1 Malaysia,

Kepada kawan2 sioloon semua, nak tanya, di mana boleh dapatkan part untuk engine L9????

Speck engine L9 ni lebih kurang dengan L5 4 silinder.

Saya nak tukar head gasket dan timing chain full set.

Kalau kat SABAH ni, kat mana boleh dapat parts dia.

Tolong2 dulu orang susah.

Thanks

by race2235@gmail.com - Comments: 3 - Views: 1500
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
05112013
salam otai2 di sini... apa saiz external wastegate yg sesuai untuk L2/L2s? 35mm/38mm atau 40mm??

by lee87 - Comments: 16 - Views: 1314
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
26112013

Mohon pencerahan
Hi,taiko2 sekalian..baru2 ni sa p kasi naik boost..tapi slps naik boost,bunyi enjin macam x stabil..idle dia kasar..air breather kluar byk asap apabila tekan minyak..low rpm loss power..ekzos kluar asap putih..adaka pecah piston?tp sa cek motor oil x juga cpt kering..npa tu aa?buli minta tolong jwb ba kan..hehe

Spec enjin : 660t 6 valve,injector L5,Fuel Regulator..yang lain suma std..

by roy1112 - Comments: 7 - Views: 415
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
16112013
salam.....lama dah x post dekat forum ni....last post pun tanya pasal kete keluar asap putih....

saya baru je lepas upgrade kancil sy yg berenjin L200 dgn menukar turbo,piston,feul pump,injector dan feul regulator

turbo : TD04L
Piston: Toyota 72mm
feul pump : Warlbro
injector : 240cc
fuel regulator : TOMEI

soalan sy....sy masih menggunakan intercooler standard L2(yang duk dkt atas tu) patut atau x sy tukar pada intercooler yg besar? sbb sy tanya ni klu tak perlu tukar,sy x nak tukar sbb sayang nk tebuk bumper dpn tu

soalan 2....dengan...

by kamarule - Comments: 1 - Views: 432
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
13042008
Very Happy semekom bro sekalian mintak tlg beri idea n jawapan yek
piston kancil 660 brapa mm and 850 brapa mm? boleh ker block 660 masuk piston L2 or kelisa/kenari kena korek oversaiz ker?

by AzlanPerak - Comments: 97 - Views: 10263
No new postshttps://i.servimg.com/u/f3
22112012
Saya nak tukar enjin kancil 660 saya, sebab dah nak overhaul.. so di sini saya nak tanya sikit.

1) Saya nak beli enjin jepun kelisa 1.0.. boleh ka gearbox digunakan semula dan adakah enjin itu boleh terus masuk tanpa mengubah apa seperti mounting dan lain2..

2) Kalau saya ganti enjin jepun 660 EFI adakah enjin ini pretasi sama saja dengan yg enjin saya sekarang? Sebab kalau sama saja malas nak ganti, naik bukit pun payah.

Terima kasih.


by mib - Comments: 33 - Views: 10002
Permissions in this forum:
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum

Users browsing this forum: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

Registered Users: None


  • New posts New posts
  • No new posts No new posts
  • New posts†[ Popular ] New posts†[ Popular ]
  • No new posts†[ Popular ] No new posts†[ Popular ]
  • New posts†[ Locked ] New posts†[ Locked ]
  • No new posts†[ Locked ] No new posts†[ Locked ]
  • Announcement Announcement
  • Sticky Sticky
  • Global announcement Global announcement
Current date/time is 22/10/2018, 1:07 pm